- 500 verschillende wijnen uit de hele wereld
- wijnadviezen
- gedistilleerd
- met een knusse winkel
- al sinds 1981 vinoloog
Bedrijfsinfo
WIE BIJ WIJNHUIS L'AMBIANCE BINNEN KOMT, MERKT METEEN DAT DE NAAM NIET UIT DE LUCHT GEGREPEN IS. IN DE KNUSSE WINKEL WORD JE HARTELIJK ONTVANGEN DOOR GREETJE HAAGMANS.
De sfeervolle ruimte, die ooit bedoeld was als uitbouw van het woonhuis, doet de oorspronkelijke functie van huiskamer eer aan. Het stralende middelpunt is de grote tafel. Hulsbergs carnavalstrots De (Drie) Geliënde zongen al ‘Es de sjpegel kás kalle', maar dit principe geldt misschien nog wel meer voor de tafel van Wijnhuis l'Ambiance.
40 jaar geleden zette Greetje Haagmans haar eerste stappen in de wondere wereld van wijn. Haar man Piet is op dat moment werkzaam in het museum van de steenkolenmijn in Valkenburg. De eigenaresse had destijds een wijnhandel, die ze op enig moment niet meer kon voortzetten. Dit was het moment dat Greetje de zaak overnam en haar carrière in de wijn startte. Aan de Lindenlaan in Valkenburg deelde ze...
WIE BIJ WIJNHUIS L'AMBIANCE BINNEN KOMT, MERKT METEEN DAT DE NAAM NIET UIT DE LUCHT GEGREPEN IS. IN DE KNUSSE WINKEL WORD JE HARTELIJK ONTVANGEN DOOR GREETJE HAAGMANS.
De sfeervolle ruimte, die ooit bedoeld was als uitbouw van het woonhuis, doet de oorspronkelijke functie van huiskamer eer aan. Het stralende middelpunt is de grote tafel. Hulsbergs carnavalstrots De (Drie) Geliënde zongen al ‘Es de sjpegel kás kalle', maar dit principe geldt misschien nog wel meer voor de tafel van Wijnhuis l'Ambiance.
40 jaar geleden zette Greetje Haagmans haar eerste stappen in de wondere wereld van wijn. Haar man Piet is op dat moment werkzaam in het museum van de steenkolenmijn in Valkenburg. De eigenaresse had destijds een wijnhandel, die ze op enig moment niet meer kon voortzetten. Dit was het moment dat Greetje de zaak overnam en haar carrière in de wijn startte. Aan de Lindenlaan in Valkenburg deelde ze de Franse Molen met de Valkenburgse bekendheid Hubert Haenen. Na 7 jaar, in 1983, verkasten Greetje en Piet naar Hulsberg, waar ze Wijnhuis l'Ambiance openen bij hun woning aan de Gouverneur Houbenstraat in het zogenaamde ‘sportpark'.
Het Wijnhuis floreert en het duo krijgt de mogelijkheid om in het oude stadhuis van Valkenburg een concept neer te zetten. Ze restaureren het pand volledig en met een proeflokaal, cursuslokaal, winkel en restaurant met kleine kaart, wordt een prachtig concept neergezet waar wijn het smakelijke middelpunt is. Op deze locatie is in het bijzijn van de legendarisch Hinault beklonken dat een etappe van de Tour de France in 1992 in het Geulstadje zou eindigen. Halverwege de jaren 90 dienen ze Valkenburg te verlaten, nadat politiek Valkenburg gemaakte afspraken niet naleeft. Er wordt echter niet bij de pakken neergezeten. Vrienden en kennissen helpen Greetje en Piet om een doorstart mogelijk te maken op de vertrouwde locatie aan huis. Het vertrouwde wijnhuis mag niet verloren gaan! En terecht.
Vanaf 1981 mag Greetje zich vinoloog noemen, een onderscheiding van de wijnacademie. Dit is het begin van een bijzonder bestaan binnen de wijnmarkt. Als oorspronkelijk opgeleid oenoloog beheerst ze de kennis van de bereiding van wijn. Als vinoloog voegt ze daar de kennis van de smaak van wijn aan toe. Een unieke combinatie. Een, zoals zelf gezegd, no-nonsense vinoloog, met een uitmuntende kennis. Waar Greetje ook erg trots op is, is de Gouden Wijnspeld, een onderscheiding die ze uit handen van wijnimporteurs heeft ontvangen als ambassadrice van wijn.
Greetje steekt heel veel tijd en energie in het vergaren van kennis van wijn. Zo reist ze de hele wereld over. Tsja, waar is Greetje nog niet geweest?', vraagt Piet zich hardop af. Alle reizen dragen bij om op de hoogte te blijven van wijn, om zo optimaal mogelijk advies te kunnen geven. ‘Ik ben heel vaak in Frankrijk en de omliggende landen Spanje, Italië en ook Portugal geweest. Afgelopen februari ben ik ook nog in Argentinië en Chili geweest en enkele jaren geleden in Zuid-Afrika.' Bovenaan het wensenlijstje? ‘Australië!' De reizen die Greetje maakt staan in het teken van het kennismaken met de producenten, de productiewijze en natuurlijk het eindproduct. ‘Op deze manier leer ik veel wijnen kennen en kan ik blijven vernieuwen. Daarnaast is het altijd goed om te weten waar je wijnen vandaan komen en hoe ze gemaakt worden. Kwaliteit staat echt voorop!', legt Greetje uit. Al die jaren ervaringen zorgen ervoor dat Greetje heel gericht kan adviseren. Zo geeft ze wijncursussen en proeverijen. Dat dit een groot succes is blijkt uit de 316 deelnemers die elke maand aan de tafel aanschuiven. Vier tot vijf dagen per week is de tafel gevuld en staat de wijn letterlijk centraal. Greetje voelt zich gezegend met deze weelde. ‘Dat kan komen, doordat pastoor Peeters de eerste cursist was in 1981. Toen nog in het gemeenschapshuis', aldus Piet.
Greetje adviseert tal van restaurants en bekendheden, zoals chef-kok Otto Nijenhuis van Cháteau St. Gerlach en sterrenkok Toine Hermsen. In wijnland is Greetje een echte bekende Nederlander! Betekent dit dat cursussen en proeverijen exclusief zijn? ‘Nee, helemaal niet. ‘[‘Ambiance is er voor iedereen. Ook voor degene die wijn wil leren drinken.' Als gevraagd wordt naar haar belangrijkste advies, volgt een resoluut antwoord: ‘Wijn drinken is genieten. Drink daarom soms een glas minder, maar van een betere wijn. Wijn is daarbij net als eten: je eet ook niet elke dag dezelfde maaltijd. Proef!'
De basis van Wijnhuis L‘Ambiance is en blijft de winkel. Met een aanbod van 500 verschillende wijnen uit alle windstreken, is er altijd een passende wijn in de winkel aanwezig. ‘Er zijn allerlei gangbare soorten wijnen aanwezig voor allerlei soorten prijzen. Feit blijft wel dat wij selecteren op kwaliteit en wijnen verkopen waar we de kwaliteit van garanderen.' Op de vraag of alle wijnen ook geproefd zijn, antwoordt Greetje: ‘Alle wijnen zijn inderdaad geproefd.' Lachend voegt ze toe: ‘Waarbij de nadruk ligt op proeven en niet op drinken natuurlijk!'