- voor onderzoek, behandeling en revalidatie
- van uw hond of paard
Bedrijfsinfo
Het onderzoek
Tijdens een fysiotherapeutisch onderzoek wordt gekeken naar de bouw van het dier, naar afwijkende beenstanden, zwellingen of andere verdikkingen, en het bewegen in alle gangen op harde en zachte bodem. Daarna volgt het onderzoek van alle afzonderlijke gewrichten op bewegelijkheid, pijn en andere afwijkingen binnen een gewricht, dit wordt gevolgd door spiertesten en eventueel een neurologisch onderzoek dat gericht is op het zenuwstelsel. Direct na dit onderzoek wordt met u besproken wat de bevindingen uit het onderzoek zijn en of dit door een dierenfysiotherapeut behandeld kan worden. Samen met u wordt dan het behandelplan besproken en waar mogelijk kunt u hier zelf een bijdrage in geven door huiswerkoefeningen uit te voeren en eventueel uw training bij te stellen. Wanneer de dierenarts de gene is geweest die verwezen heeft voor fysiotherapie dan wordt contact opgenomen met de dierenarts om de bevindingen en het behandelplan door te spreken en aan...
Het onderzoek
Tijdens een fysiotherapeutisch onderzoek wordt gekeken naar de bouw van het dier, naar afwijkende beenstanden, zwellingen of andere verdikkingen, en het bewegen in alle gangen op harde en zachte bodem. Daarna volgt het onderzoek van alle afzonderlijke gewrichten op bewegelijkheid, pijn en andere afwijkingen binnen een gewricht, dit wordt gevolgd door spiertesten en eventueel een neurologisch onderzoek dat gericht is op het zenuwstelsel. Direct na dit onderzoek wordt met u besproken wat de bevindingen uit het onderzoek zijn en of dit door een dierenfysiotherapeut behandeld kan worden. Samen met u wordt dan het behandelplan besproken en waar mogelijk kunt u hier zelf een bijdrage in geven door huiswerkoefeningen uit te voeren en eventueel uw training bij te stellen. Wanneer de dierenarts de gene is geweest die verwezen heeft voor fysiotherapie dan wordt contact opgenomen met de dierenarts om de bevindingen en het behandelplan door te spreken en aan het einde van de behandeling wordt hij of zij geïnformeerd over het resultaat.
Hond en paard
Uit het onderzoek volgen meestal een of meerdere aangrijpingspunten voor behandeling.
Dit kan zijn het mobiliseren van gewrichten door passieve of actieve bewegingen, het los masseren van spieren, het rekken van gespannen en verkorte spieren, het trainen en versterken van verzwakte spieren, behandeling met ultrageluid of elektrotherapie, pijndemping of oefeningen die u ook thuis kan doen met u hond om één van bovengenoemde doelen te bereiken, adviezen m.b.t. het bewegen van de hond in zijn dagelijks leven, het vinden van geschikte hulpmiddelen voor de hond zoals een brace of bandage.
U als eigenaar speelt een belangrijke rol in het succes van de behandeling door het opvolgen van adviezen en het soms dagelijks oefenen met de hond in de thuissituatie.
_______________________________
Over mijzelf
Op 12 jarige leeftijd wist ik zeker dat ik dierenfysiotherapeute wilde worden. Op de HAVO heb ik hier mijn vakkenpakket op afgestemd en na de HAVO ben ik direct gestart aan de HBO-opleiding tot humaan fysiotherapeut aan de Hogeschool Zuyd in Heerlen. Deze 4-jarige opleiding is verplicht, evenals minimaal 1 jaar werkervaring als fysiotherapeut, voordat je deel mag nemen aan de opleiding post-HBO dierenfysiotherapie. De opleiding tot dierenfysiotherapeute duurt 1,5 jaar.
In mei 2009 ben ik afgestudeerd als paraveterinair dierenfysiotherapeute en ben ik mijn eigen praktijk gestart.
Naast de dierenfysiotherapie werk ik voor fysiotherapiepraktijk van der Zijden in Amstenrade.
Zelf heb ik 3 paarden, die ik momenteel alleen recreatief berijd.
In het voorjaar van 2007 zijn wij verhuisd naar onze huidige lokatie, waar we een rijhal en stallen hebben aangebouwd. Hier houden we onze eigen paarden en verhuren wij boxen aan paardeneigenaren wanneer zij zonder hun paarden op vakantie willen gaan en hun paard verzorgd achter willen laten. Ook heb ik stallen beschikbaar voor paarden die intensieve revalidatie nodig hebben. Daarnaast heb ik een ruime behandelkamer voor fysio bij honden met een loopband en verschillende apparatuur voor behandeling met elektrotherapie, ultrageluid en ultra korte golf.
Gevolgde cursussen:
- zadels passen
- revalidatie na elleboog operaties bij de hond
- snijzaal anatomie elleboog hond
- afleren van trekgedrag bij honden
- centrale en perifere neurologie problematiek bij de hond
- medical taping
- basisprincipes recht richten en natuurlijke scheefheid van het paard
- beoordelen van MRI en röntgenbeelden
______________________________
Workshop 'zadel passen'
In samenwerking met Linda Geilen, MSFC zadelpasser, wordt regelmatig op de praktijk de workshop "zadels passen" georganiseerd. Hierin leer je hoe het zadel hoort te liggen op het paard, welke invloed het zadel heeft op de bewegingen van je paard en op de houding en zit van de ruiter, wat de gevolgen kunnen zijn van een slecht passend zadel, wat je er zelf aan kunt doen en nog veel meer! Deze workshop bestaat uit theorie en praktijk en duurt 4 uur. Voorkom rugklachten bij je paard en schrijf je in!
Voor meer informatie stuur je een mail naar: mailnaar@dierfysiofrancis.nl. Er is plaats voor max. 10 personen. De workshop is voor iedereen geschikt die een eigen paard heeft, op elk niveau en met Engelse zadels rijdt.