- een stap in de goede richting
- voetklachten, knieklachten, heupklachten en rugklachten
- die voortkomen uit afwijkend functioneren van de voeten of het looppatroon
- ook voor nagelklachten, ortheses(teenstukjes), voetwonden
- of screening bij diabetisch patiënte
- speciaal op maat gemaakte steunzolen / inlegzolen
Bedrijfsinfo
Podotherapie Niveau
Wij als podotherapeut behandelen mensen met voetklachten, knieklachten, heupklachten en rugklachten die voortkomen uit afwijkend functioneren van de voeten of het looppatroon. Ook kunt u bij ons terecht voor nagelklachten, ortheses(teenstukjes), voetwonden of screening bij diabetisch patiënten.
Met behulp van o.a. een digitale drukmeetplaat kunnen wij een perfecte therapie bieden en voor u speciaal op maat gemaakte steunzolen / inlegzolen vervaardigen. Heeft u veiligheidsschoenen? dan kunt u nu bij ons terecht voor speciaal op maat gemaakte en gecertificeerde zolen voor in uw Emma werkschoen.
Je loopt ermee, je staat erop, ze zorgen voor je evenwicht. Wij zijn ons er vaak niet van bewust dat de voeten zo'n belangrijke functie in ons dagelijks leven vervullen.
Kijk rustig eens rond op onze informatieve website of heeft u één van bovenste klachten, bel ons dan gerust voor het maken van een afspraak.
Wij als podotherapie Niveau zijn de voet- en houdingsspecialist...
Podotherapie Niveau
Wij als podotherapeut behandelen mensen met voetklachten, knieklachten, heupklachten en rugklachten die voortkomen uit afwijkend functioneren van de voeten of het looppatroon. Ook kunt u bij ons terecht voor nagelklachten, ortheses(teenstukjes), voetwonden of screening bij diabetisch patiënten.
Met behulp van o.a. een digitale drukmeetplaat kunnen wij een perfecte therapie bieden en voor u speciaal op maat gemaakte steunzolen / inlegzolen vervaardigen. Heeft u veiligheidsschoenen? dan kunt u nu bij ons terecht voor speciaal op maat gemaakte en gecertificeerde zolen voor in uw Emma werkschoen.
Je loopt ermee, je staat erop, ze zorgen voor je evenwicht. Wij zijn ons er vaak niet van bewust dat de voeten zo'n belangrijke functie in ons dagelijks leven vervullen.
Kijk rustig eens rond op onze informatieve website of heeft u één van bovenste klachten, bel ons dan gerust voor het maken van een afspraak.
Wij als podotherapie Niveau zijn de voet- en houdingsspecialist bij uitstek.
_______________________________
Wat is podotherapie?
Podotherapie wordt bedreven door podotherapeuten. De titel “podotherapeut” is een beschermde titel.
De opleiding tot podotherapeut is een 4-jarige fulltime HBO opleiding, die kan worden gevolgd bij Fontys Hogeschool te Eindhoven of Saxion Hogeschool te Enschede. De titel podotherapeut mag alleen gevoerd worden wanneer men deze opleiding aan een van de bovengenoemde instituten met succes heeft afgesloten.
Een podotherapeut behandelt mensen met voetklachten of klachten hogerop in het lichaam, die voortvloeien uit het niet goed functioneren van de voeten. Denk hierbij aan enkel-, knie-, heup-, en/of rugklachten en overbelasting van de spieren bij veel staan en/of lopen.
Een podotherapeut behandelt veel verschillende klachten met als doel: het opheffen, verminderen of compenseren van stoornissen in het functioneren van het steun- en bewegingsapparaat, voortkomend uit afwijkingen in de voet(stand), alsmede behandeling van huid en nagels, indien er sprake is van een pathologie(=ziektebeeld).
Voor een bezoek aan de podotherapeut had u tot nu toe altijd een verwijsbrief van de huisarts of specialist nodig. Vanaf september 2011 hebben onze podotherapeuten een training gevolgd waardoor onze praktijken direct toegankelijk zijn. Dit wil dus zeggen dat u rechtstreeks een afspraak kunt maken zonder dat u een verwijsbrief nodig heeft. U heeft echter wel een ondertekend DTP formulier nodig. Deze kunt u hier vinden, uitprinten en ingevuld meebrengen bij uw eerste afspraak.
Om kwaliteit te waarborgen dient de podotherapeut zich aan bepaalde hygiëne en beroepscodes te houden. De Nederlandse Vereniging voor Podotherapeuten en het kwaliteitsregister Paramedici zien erop toe dat haar leden deze regels navolgen. Wij als Podotherapie Niveau zijn uiteraard bij beide organisaties aangesloten.
______________________________
Behandelingen
Hoe behandelen wij?
Na de diagnose van de verwijzende arts voert de podotherapeut een uitgebreid onderzoek uit. Hiermee probeert de podotherapeut de oorzaak van de klachten te achterhalen. Dit onderzoek bestaat, afhankelijk van de klacht, uit:
1 ) anamnese: een vraaggesprek waarin de klacht(en) en daarmee samenhangende gegevens besproken worden.
2 ) inspectie: het bekijken van de voet-, knie-, heup-, en rugstand wordt bekeken
3 ) podoscopie: het bekijken van de druk onder de voeten met behulp van een spiegelplaat
4 ) palpatie: het voelen van de voetstructeren (spieren, botten, pezen en ligamenten) en met name de pijnpunten proberen op te wekken om zo tot een diagnose te kunnen komen.
5 ) functieonderzoek: het testen van de beweeglijkheid van de voeten/knieën en/of heupen
6 ) ganganalyse: het analyseren van het looppatroon van de patient. (afwikkeling van de voet tijdens het lopen bestuderen)
7 ) blauwafdrukken maken: het maken van voetafdrukken waarop de podotherapeut verschillende kenmerken van de voeten kan herkennen, de stand van de voet te zien is, de lengte van de voet bepaald kan worden en waarop een eventuele therapie ingetekend kan worden.
8 voetscan maken: met behulp van een drukmeetsysteem analyseren we uw looppatroon. Deze voet scan maken we statisch (stil staand) en dynamisch (in beweging).
9) meten: het opmeten van de voeten.
10) schoeninspectie: hierbij worden de werk, sport, en dagelijkse schoenen bekeken, beoordeeld en opgemeten.
11) uitleg/advies: als de podotherapeut voldoende informatie heeft wordt de eventuele therapie besproken en voorgelegd aan de patiën2.
12) evt. uitvoering: na goedkeuring van de patiënt worden de benodigde hulpmiddelen vervaardigd.
---------------------------------------------------
Wat behandelen wij?
Een podotherapeut behandelt mensen met voetklachten en daarmee samenhangende houdingsproblemen zoals:
- standsafwijkingen aan voeten, tenen en nagels
- brandende, prikkende, stekende, zeurende en/of pijnlijke voeten
- huidproblemen zoals overmatig eelt en likdoorns
- nagelproblemen zoals ingegroeide, verdikte, afgebroken, misvormde en pijnlijke nagels
- overbelastingsklachten, drukplekken en wrijvingsplekken
- vermoeidheidsklachten
- specifieke voetproblemen bij diabetes mellitus, patiënten met vaatproblemen en reumatoïde artritis
- pijn in enkels, knieën, heupen, rug en nek
- een afwijkend looppatroon
Veel voorkomende klachten
- sporters
- kinderen
- ingegroeide nagels
- likdoorns
- Diabetes Mellites
- reuma
---------------------------------------------------
Waarmee behandelen wij?
De podotherapeut heeft verschillende preventieve, correctieve en/of protectieve therapieën tot zijn beschikking die erop gericht zijn de oorzaak van de klachten te verhelpen en zo de functie van de voet te verbeteren en als dit niet mogelijk is de functie van de voet te behouden. De hulpmiddelen worden met de hand op maat gemaakt en kunnen steeds weer worden aangepast als dit bij de vervolgcontroles nodig blijkt.
De verschillende therapieën:
- podotherapeutische zolen
- orthese
- prothese voor één of meer tenen
- orthonyxie (nagelbeugel)
- voorlopige therapieën
- instrumentele behandeling
- wondbehandeling
- advies
Podotherapeutische zolen
Wanneer er sprake blijkt te zijn van een afwijkende stand (statiek) en/ of beweging (dynamiek) van de voeten, zal er veelal een podotherapeutische zool worden vervaardigd. De podotherapeutische zool kan gebruikt worden ter correctie van de voet-, en/ of teenstand. Ze worden ook gebruikt voor ondersteuning en/ of het drukvrij leggen van bepaalde delen van de voet.
Het zijn soepele relatief dunne uit elementen opgebouwde inlays die in goedpassende schoenen gedragen kunnen worden.
Orthese
Een orthese wordt ook wel teenstukje genoemd. Het is een soepel hulpmiddel van siliconen rubber dat overdag tussen en/of om de tenen in de schoen gedragen wordt en de tenen corrigeert en/of beschermt.
Prothese
Wanneer er door een amputatie een of meerdere tenen gemist worden, kunnen de overige tenen schuin gaan groeien. Er zal dan een prothese vervaardigd worden om het gemis van die tenen te compenseren. Dit kan door middel van een zool vervaardigd worden of door een siliconen rubber.
Orthonyxie
Is een behandelmethode waarbij een nagelbeugel wordt vervaardig op de nagelplaat van de patient. Het is een is een beugeltje van metaaldraad dat om de nagelranden haakt.
Een nagelbeugel corrigeert de nagelvorm en voorkomt daarmee het (opnieuw) ‘ingroeien' van de nagel.
Voorlopige therapieën
Deze therapievorm wordt vaak gebruikt in afwachting van een definitieve therapie. een voorlopige therapie kunnen we direct vervaardigen op de patiënt. Hierbij moet u denken aan een vilttherapie of een taping.
Instrumentele behandeling
Een instrumentele behandeling is een voetbehandeling die normalerwijs door een pedicure wordt verricht. Als een pedicure een bepaalde behandeling niet meer kan, durft of mag, zal een podotherapeut de behandeling overnemen. U moet dan denken aan ingegroeide nagels, ontstoken nagels, terugkerende likdoorns, risicovoeten bij diabetes patiënten en/ of wondbehandeling bij diabetes en/ of reuma
Wondbehandeling
Een wondbehandeling wordt toegepast bij acute en/ of langdurige bestaande wonden, die m.n. voorkomen bij diabetes mellitus patiënten en mensen met vaatlijden, worden regelmatig schoongemaakt en drukvrij gelegd met als doel de wond zo snel mogelijk te laten genezen.
Advies
Sommige klachten hebben niet direct een hulpmiddel nodig maar kunnen worden opgelost door een passend advies zoals bijvoorbeeld een voet verzorgingsadvies of een schoenadvies. Ook hiermee kan uw podotherapeut u helpen.