- erkende ruiteropleidigen
- gezonde en harmonische opleiding van ruiter en paard
- CRKBO-geregistreerde opleidingsinstelling
- opgeleid worden tot trainer en instructeur
- met de klassieke rijkunst gecombineerd met moderne wetenschappelijke inzichten over biomechanica
- de opleiding is gevestigd in Epen, Zuid-Limburg, waar de lessen plaatsvinden
Bedrijfsinfo
De Limburgse Academie voor Klassieke rijkunst en Bekwaam leiderschap is een CRKBO geregistreerde opleidingsinstelling in de regio Zuid-Limburg, waar kleine groepen studenten opgeleid worden tot trainer en instructeur met de klassieke rijkunst gecombineerd met moderne wetenschappelijke inzichten over biomechanica als uitgangspunt. Op basis van het erkende diploma 'Klassiek instructeur basis', kunnen studenten zich bovendien verzekeren tegen aansprakelijkheid.
De LAKB berust op twee pijlers:
- klassieke uitgangspunten aangevuld met moderne inzichten op het gebied van biomechanica, met als doel de harmonische en gezonde ontwikkeling van het paard.
- begrip van natuurlijk gedrag, leerprocessen, sociale structuur en behoeftes van het paard, om het fundament voor een goede samenwerking tussen mens en paard te leggen.
Definitie klassieke rijkunst:Het deskundig opgebouwd gymnastiseren en opleiden van het paard met respect voor zijn lichamelijke en geestelijke mogelijkheden en begrenzingen. Hoewel er veel verschillende stromingen en opvattingen bestaan, kun je klassiek trainen kort en bondig omschrijven: de...
De Limburgse Academie voor Klassieke rijkunst en Bekwaam leiderschap is een CRKBO geregistreerde opleidingsinstelling in de regio Zuid-Limburg, waar kleine groepen studenten opgeleid worden tot trainer en instructeur met de klassieke rijkunst gecombineerd met moderne wetenschappelijke inzichten over biomechanica als uitgangspunt. Op basis van het erkende diploma 'Klassiek instructeur basis', kunnen studenten zich bovendien verzekeren tegen aansprakelijkheid.
De LAKB berust op twee pijlers:
- klassieke uitgangspunten aangevuld met moderne inzichten op het gebied van biomechanica, met als doel de harmonische en gezonde ontwikkeling van het paard.
- begrip van natuurlijk gedrag, leerprocessen, sociale structuur en behoeftes van het paard, om het fundament voor een goede samenwerking tussen mens en paard te leggen.
Definitie klassieke rijkunst:Het deskundig opgebouwd gymnastiseren en opleiden van het paard met respect voor zijn lichamelijke en geestelijke mogelijkheden en begrenzingen. Hoewel er veel verschillende stromingen en opvattingen bestaan, kun je klassiek trainen kort en bondig omschrijven: de training staat altijd in dienst van de harmonische ontwikkeling van het paard.
Missie
De missie van de LAKB is het uitdragen van de klassieke en natuurlijke principes waardoor de training in dienst van het welzijn en de gezondheid van het paard komt te staan. Niet het snel behalen van resultaat, maar het duurzaam ontwikkelen van lichaam en geest, met inachtneming van individuele mogelijkheden en begrenzingen, resulteert in harmonieus geschoolde paarden die tot op hoge leeftijd gezond, sterk, coöperatief en werkzaam kunnen blijven.
Visie
Harmonie in de relatie met het paard en op het rijkunstig vlak brengt rust, stabiliteit, kracht en evenwicht tot stand. Een deskundig oog doorziet de trainingsbehoefte van het paard op uiterlijk en innerlijk vlak en maakt het mogelijk trainingsvormen aan te bieden die aansluiten bij de specifieke ontwikkelpunten van een paard of een combinatie. Inlevingsvermogen, communicatieve vaardigheden en didactische vaardigheden zijn onmisbaar om een ruiter-paard combinatie te begeleiden in het benutten van hun potentieel.
______________________________
Lisanne Thomas
Oprichtster en hoofddocente van de LAKB is Lisanne Thomas.Zij is officieel gediplomeerd trainer/instructeur (ISPH), KNHS jurylid, working equitation jurylid, HBO gediplomeerd bewegingstherapeute en NLP master practitioner. Zij is ruim een decennium werkzaam als dressuurtrainer en instructeur binnen haar bedrijf Indigo Horsetraining en is o.m. bekend van haar 4 boeken die zijn uitgegeven door Bloemendal uitgevers en de vaste columns en artikelen die zij schrijft voor ROS en BIT magazine. Verder geeft zij regelmatig in binnen- en buitenland cursussen, clinic's, lezingen en heeft zij demonstraties en shows gegeven op o.a. Horse Event.
Lisanne heeft als trainer van hogeschool paarden in Zuid-Spanje gewerkt en is naast houding- en zit specialist ook managementtrainer voor bedrijven, en heeft zich volledig toegelegd op gezond lichaamsgebruik van het paard, communicatie en leiderschap op basis van lichaamstaal en gedrag. Tevens is Lisanne actief in de dressuursport en is zij gespecialiseerd in revalidatietraining.
Het overdragen van kennis en vaardigheden om het aantal bekwame ruiters en trainers te vermeerderen is de grote drijfveer, die zij binnen het kader van de LAKB verder kan uitdragen, door het opleiden van instructeurs met oog voor gezond bewegen en doelmatige ontwikkeling van het paard.
Doelstelling
Trainers en instructeurs opleiden die de trainingsbehoefte van ruiter en paard helder voor ogen hebben en het 'hoe en waarom' kunnen overbrengen. De opleiding scherpt het oog en legt de basis voor verdere ontwikkeling in de toekomst.
______________________________
De opleiding
De LAKB biedt de CRKBO-erkende opleiding 'Klassiek instructeur basis', waarbinnen de student in twee jaar wordt opgeleid tot klassiek trainer/instructeur. Er wordt gewerkt met zeer kleine groepen, waarin individuele aandacht en persoonlijke begeleiding centraal staan. De studenten beschikken na twee jaar over een goed oog, een brede theoretische basis en diverse technieken om combinaties op een verantwoorde en paardvriendelijke wijze te begeleiden.
Na het behalen van het diploma bestaat de mogelijkheid de opleiding voort te zetten met een verdiepingsjaar tot 'Klassiek instructeur advanced'. Het advanced jaar is helemaal toegesneden op de persoonlijke ontwikkelingsdoelstellingen van de student en heeft als doel het verhogen van het niveau en het verdiepen van inzicht en blikscholing. Het diploma biedt de student de mogelijkheid tot verzekering tegen beroeps-aansprakelijkheid.
De opleiding 'Klassiek instructeur basis' bestaat uit twee studiejaren (maart-november). Een studiejaar is opgebouwd uit 22 lesdagen, een excursiedag en theorie- en praktijkexamens.
Inhoud
We besteden in de praktijklessen niet alleen aandacht aan houding en zit van de ruiter en klassieke dressuur, maar ook working equitation komt uitgebreid aan bod. Omdat je dressuurmatige basis en verstandhouding met je paard in de w.e. getest wordt is dit een heel mooie manier om de kwaliteit van beiden te toetsen en te checken waar je verbeterpunten liggen. Tevens komen grondwerk, werk aan de hand, longeren, dubbele longe, beleren, trailerladen en revalidatietraining uitgebreid aan bod. De theorievakken bieden de student de achtergrond waarop hij in de praktijk kan terugvallen. Hoe paarden leren, waar hun gedrag vandaan komt en kennis over het lichaam en de beweging van paarden is een greep uit de thema's binnen de theoretische vakken die aan bod komen in de opleiding.
Studiebelasting
Training en studie buitenschools zal ongeveer10 uur per weekin beslag nemen. Daarnaast zal de student tijd in praktijkopdrachten, werkstukken en de eindscriptie moeten investeren.
Toelating tot de opleiding geschiedt op basis van een intake, waarbij de student rijtechnische begeleiding krijgt en zijn/haar motivatie toelicht. Op basis van de intake wordt de student al dan niet toegelaten tot de opleiding.
Toelatingscriteria
- motivatieom kennis en vaardigheden te vergroten
- grote interesse inbiomechanicaen gezond lichaamsgebruik
- disciplinehebben om zelfstandig te studeren en te trainen buiten de lesblokken
- eenpaardter beschikking hebben dat fysiek en mentaal gezond is
- nageeflijkkunnen rijden in alle gangen (of daar in elk geval serieus aan werken)
Examinering
Elk schooljaar wordt afgesloten met een theoretisch en praktisch examen plus verslag en eindscriptie, waarin de opgedane kennis en vaardigheden van de student getoetst worden. Het met goed gevolg afleggen van het eerstejaars examen geldt als toelating voor het tweede jaar.
Kosten
De opleidingskosten bedragen 3.500,- euro (1950,- euro voor het advanced en het master jaar) per schooljaar, inclusief examens. In veel gevallen zijn de opleidingskosten voor de student geheel of deels fiscaal aftrekbaar. Voor nadere informatie hierover kunt u uw accountant of belastingconsulent raadplegen.
Het lesgeld kan in termijnen voldaan worden.
In het voorjaar van 2020 gaat de opleiding 'klassiek instructeur basis' weer van start, waarvoor drie opleidingsplaatsen beschikbaar zijn.
De opleiding is gevestigd in Epen, Zuid-Limburg, waar de lessen zullen plaatsvinden.
____________________________